Groene kaarten: hoe er een te krijgen

Uitgegeven door de US Citizenship and Immigration Services (USCIS), kunt u met de felbegeerde groene kaart (ja, het is eigenlijk groen) permanent in de Verenigde Staten wonen en werken. U moet echter wel redenen hebben om in aanmerking te komen. De meest voorkomende kwalificaties voor een groene kaart komen via familie, baan of status als vluchteling of asylee.

Wat komt u in aanmerking?

Familie verbindingen -Familie die in aanmerking komt voor een groene kaart kan u worden verleend als echtgenoot, kind, ouder, broer, zus of ander familielid van een Amerikaans staatsburger of houder van een groene kaart. Raadpleeg de pagina Green Card Through Family op de USCIS-website voor meer informatie over of u in aanmerking komt voor de status van gezinslid.

Een baan hebben -Als iemand je een vast dienstverband heeft aangeboden, als u in aanmerking komt als vreemdeling met buitengewone vaardigheden, of als u een National Interest Waiver hebt gekregen, komt u mogelijk in aanmerking voor een groene kaart. Als u een investeerder of een ondernemer bent bij een bedrijf dat banen in de VS zal creëren, kunt u ook in aanmerking komen. Kijk voor meer informatie over geschiktheid op basis van werk of investering op de Green Card Through a Job-pagina.

Vluchteling of Asylee zijn -Vluchtelingen zijn wettelijk verplicht om een ​​permanente verblijfsvergunning (groene kaart) aan te vragen een jaar nadat ze zijn toegelaten tot de VS Asylees zijn niet verplicht om een ​​jaar nadat asiel is verleend aan te vragen, maar het kan in uw eigen belang zijn om dit te doen. Raadpleeg voor meer informatie de pagina Groene kaart via vluchteling of Asylee-status.

Behoren tot een gespecialiseerde categorie -Er zijn ook een aantal gespecialiseerde in aanmerking komende categorieën, waarover u hier informatie kunt verkrijgen.

De groene kaart loterij

Als u niet in een eerder genoemde categorie past, kunt u de groene-kaartloterij overwegen, die wettelijk bekend staat als het Diversity Immigrant Visa-programma (DV). Het DV-programma geeft jaarlijks 50.000 immigrantenvisa af, meestal aan mensen die buiten de Verenigde Staten wonen. Jaarlijks wonen er slechts een paar loterijwinnaars in de VS, onder niet-immigranten of een andere wettelijke status.

De aanmeldingsperiode is beperkt en registratiedata worden hier gepubliceerd. Om u aan te melden, moet u afkomstig zijn uit een in aanmerking komend land en voldoen aan een vereiste voor onderwijs of werkervaring. De videozelfstudie van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken over de groene kaart loterij kan hier worden bekeken.

Een groene kaart aanvragen

Er zijn twee toepassingsmogelijkheden voor uw groene kaart. Als u zich al in de Verenigde Staten bevindt, gebruikt u een procedure die bekend staat als Aanpassing van status. Als u een aanvraag indient uit een ander land (of als u in de VS woont maar niet in aanmerking komt voor aanpassing van de status), gebruikt u Consulaire verwerking, die plaatsvindt bij een consulaat van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in het buitenland.

Aanpassing van de status

De stappen die betrekking hebben op Statusaanpassing zijn onder meer:

  • Een immigrantenverzoek indienen -Voor gezinscategorieën is een formulier I-130 vereist dat moet worden ingediend door het sponsorende gezinslid. Op werkgelegenheidscategorieën moet uw werkgever meestal een formulier I-140 indienen. Als u een investeerder of een ondernemer bent, kunt u formulier I-526 namens uzelf indienen. Formulier I-360 is voor speciale klassen van immigranten, zoals Amerasian, weduwe (re) of Special Immigrant-klasse. Humanitaire programma's vereisen meestal geen petitie.
  • Beschikbaarheid van Visa controleren - Nadat uw verzoekschrift is ingediend, moet u wachten tot er een visum beschikbaar is in uw categorie. De pagina Visa Availability & Priority Dates op de USCIS-website biedt aanvullende informatie.
  • Indieningsformulier I-485 - Bestandsformulier I-485 zodra een visum beschikbaar is. Sommige categorieën vereisen een andere vorm, maar de meeste vragen om I-485. Zorg ervoor dat u alle vereiste documentatie en bewijsstukken indient. Als u dit niet doet, kan uw aanvraag worden vertraagd of geweigerd. In sommige gevallen kunt u formulier I-485 indienen terwijl u uw verzoekschrift indient. Dit wordt 'gelijktijdig indienen' genoemd. Voor de meeste subsidiabiliteitscategorieën moet het verzoekschrift echter worden ingediend voordat formulier I-485 wordt ingediend.
  • Naar een Application Support Center gaan- U krijgt een melding wanneer u moet verschijnen in een Application Support Center voor het verzamelen van biometrische gegevens - uw foto, handtekening en vingerafdrukken. Deze informatie wordt gebruikt om uw groene kaart te maken.
  • Een interview indienen- Als een USCIS-interview in uw geval nodig is, ontvangt u de datum, tijd en locatie en beantwoordt u de vragen onder ede. Het familielid dat uw formulier I-130-petitie heeft ingediend (indien van toepassing) zal waarschijnlijk bij u moeten zijn. Zorg ervoor dat u alle originele documenten meebrengt die namens u zijn ingediend.
  • Uw groene kaart krijgen - U wordt schriftelijk op de hoogte gebracht van uw definitieve status. U krijgt een permanente verblijfsvergunning en ontvangt uw groene kaart, of uw aanvraag wordt geweigerd. Aanvullende informatie, waaronder hoe u uw status kunt controleren en wat u moet doen als uw aanvraag wordt geweigerd, vindt u op de pagina Status aanpassen op de USCIS-website.

Consulaire verwerking

Als uw categorie consulaire verwerking vereist, die buiten de Verenigde Staten plaatsvindt, is de handelwijze, die vergelijkbaar is met die voor aanpassing van de status, als volgt:

  • Indienen van een Immigrant Petition- De procedure hier is bijna identiek aan de procedure die wordt gevolgd voor het aanpassen van de status. Op families gebaseerde categorieën vereisen formulier I-130. Op werkgelegenheidscategorieën is meestal formulier I-140 vereist. Als u een ondernemer of een investeerder bent, dient u formulier I-526 in. Formulier I-360, indien van toepassing, kan door u of namens u worden ingediend. Hoewel de meeste humanitaire programma's geen petitie vereisen, moet u in bepaalde gevallen wellicht aan aanvullende eisen voldoen als u in deze categorie valt. Meer informatie is beschikbaar op de Humanitaire pagina.
  • Wachten op een beslissing over uw verzoekschrift USCIS zal indiener op de hoogte stellen van zijn beslissing. Als de petitie wordt geweigerd, wordt uw recht op beroep verklaard. Als de petitie wordt goedgekeurd, stuurt USCIS deze naar het National Visa Center (NVC) van het Department of State, in afwachting van de beschikbaarheid van een immigrantenvisumnummer. Zoals eerder kunt u de pagina Beschikbaarheid en prioriteitsdata van Visa bekijken voor meer informatie.
  • Wachten op kennisgeving van het nationale visumcentrum NVC zal u en uw indiener op de hoogte stellen wanneer de aanvraag is ontvangen en wanneer een visumnummer beschikbaar is. U wordt ook verteld wanneer u verwerkingskosten voor immigranten en visa moet indienen en wanneer eventuele ondersteunende documenten moeten worden verstrekt.
  • Een interview indienen - Zodra een visum beschikbaar is, zal het consulaat een interview met u plannen. Op dat moment zal het consulaat bepalen of u in aanmerking komt voor een immigrantenvisum. Neem contact op met NVC als uw persoonlijke situatie of adres verandert.
  • Uw Visa-pakket verkrijgen  Als u een immigrantenvisum krijgt, geeft de consulaire officier u een Visa-pakket. Open dit pakket niet. Wanneer u in de Verenigde Staten aankomt, geeft u het ongeopende Visa-pakket aan de douane. Na inspectie wordt u toegelaten als een permanente inwoner van de Verenigde Staten.
  • Uw groene kaart krijgen - Uw groene kaart zal naar u worden verzonden. Als u het niet binnen 45 dagen ontvangt, bel dan de USCIS op 1-800-375-5283 of maak een InfoPass-afspraak met uw lokale USCIS-kantoor.

(Zie ook:Hoe de Amerikaanse burgerschapstest te doorstaan.)

Het komt neer op

Het proces om een ​​groene kaart te krijgen lijkt misschien ontmoedigend. Neem de tijd, lees alles grondig en zorg ervoor dat u alle vereiste documenten indient zoals gevraagd. Veel mensen zijn al gegaan waar je naartoe wilt. Ze reden dezelfde weg om veel van dezelfde redenen. Uiteindelijk hebben ze gekregen wat u zocht - het permanente recht om in de Verenigde Staten te wonen en te werken. (Zie ook:Stappen om uw groene kaart te vervangen of te vernieuwen.)

 

 

 

 

 

 

Bekijk de video: De Groene Kaart (Oktober 2019).

Loading...